Högtidsstund för varje ordnörd: nyordslistan

Skärmavbild 2019-11-26 kl. 17.14.34.png

Nyordlistan – en av språkårets höjdpunkter

Man måste kanske inte vara digital copywriter för att bli som ett barn på julafton över Språkrådets nyordslista. Det räcker nog att vara allmänt språk– och ordintresserad. För mig är det i alla händelser en av årets högtidsstunder varje gång den kommer och jag får chansen att expandera mitt verbala universum med nya ord och uttryck. 

 Årets nyordslista gör ingen besviken. Den sätter ord på nya fenomen, både stora och små, triviala och seriösa. Men framför allt ger den alla oss som använder språket möjligheten att tänka ny tankar och att uttrycka dem och bättre göra oss förstådda av andra. Språket är en levande organism, det tar vad det behöver. Och det är ett verktyg som är till för att användas. 

 Några av mina nya favoritord: 

Förpappring:  beskriver en organisationskultur där det ständigt ställs krav på dokumentation. Som till exempel i skolan där minsta detalj ska dokumenteras för eftervärlden. 

 Intryckssanera:ett ord som betyder att ta bort sådant som riskerar att störa koncentrationsförmågan. Till exempel att skärma av klassrum eller ta bort teckningar eller information som kan störa koncentrationen och därigenom anpassa dem bättre efter barn med ADHD och autism. 

 Flygskam: ett ord som använts frekvent de senaste året och som uppstått ur uppfattningen om att det ur miljösynpunkt är dåligt, ja rent förkastligt att flyga. Jag är inte säker på att skuldbeläggande räddar världen, men det är ett bra ord. 

 Cyberhygien: rutiner för sund it-säkerhet, en viktig fråga och för många kanske ett lite abrupt uppvaknande. Själva sammanhanget som ordet har plockats ifrån är så bra att jag citerar den i sin helhet: ”I diskussionen framhölls vikten av god cyberhygien och mer och mer framstod behovet av en sorts cyber-Lubbe Nordström som tar itu med säkerhetsbristerna i hela samhället. Vi är duktiga på digitalisering men inte på IT-säkerhet.” Är du osäker på vem Lubbe Nordstöm är, läs mer här

 Att språket lever, frodas och har hälsan är alldeles tydligt. Nu blir det spännande att se vilka ord som på riktigt får fäste och blir en del i språket. För det är ju så: ord och uttryck uppstår ur behov, och när de behoven inte finns längre försvinner orden också. Men då kommer nya, det är det som är det fina.

Årets nya ord. Vi har hela listan!

Här kan du ladda ner årets nyordslista. https://www.sprakochfolkminnen.se/download/18.7fa306ad167c0b198682c95/1545141207665/Nyordslistan_2018.pdf

Per Hyberg